Το Ποδόσφαιρο στην Αυστρία

Η Αυστρία υπήρξε πρωτοπόρος στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, με το πρωτάθλημά της να διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1912 έως και σήμερα. Φυσικά, η μορφή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος έχει αλλάξει από τότε, ενώ και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξαν βασικές μετατροπές. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως στην Αυστρία η αγάπη για το ποδόσφαιρο είναι έκδηλη και όλοι ανυπομονούν για έναν ακόμη ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι πιο σημαντικές ομάδες ποδοσφαίρου στην Αυστρία προέρχονται από τη Βιέννη, γεγονός που είναι μάλλον αναμενόμενο. Η Ραπίντ Βιέννης και η Αούστρια Βιέννης αποτελούν ίσως τις πιο διάσημες εκπροσώπους του αυστριακού ποδοσφαίρου. Συμμετέχουν σχεδόν κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αν και δεν έχουν σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες ομάδες όπως η Αούστρια Σάλτσπουργκ και η ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, η ΦΚ Βάκερ Ίνσμπουργκ και η Στουρμ Γκρατς.

Η Εθνική Ομάδα Αυστρίας στο επίπεδο των ανδρών ιδρύθηκε το 1904, με το κόκκινο και το άσπρο να αποτελούν τα χρώματα της επίσημης εμφάνισής της. Αν και έχει ιστορία που εκτείνεται πάνω από 100 χρόνια, στο ενεργητικό της και εδώ δεν υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η αυστριακή ομάδα δεν είναι αξιόμαχη. Έχει παρουσίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και συμμετέχει σταθερά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το στάδιο όπου αγωνίζεται στα εντός έδρας παιχνίδια της είναι το Ερνστ Χάπελ. Μάλιστα, το 2008, η Αυστρία διοργάνωσε μαζί με την Ελβετία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Ο Άντον Πόλτσερ είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την Αυστρία, ενώ τις περισσότερες συμμετοχές κατέχει ο Αντρέας Χέρζογκ. Άλλοι ποδοσφαιριστές από την Αυστρία με σημαντική παρουσία είναι ο Ερνστ Χάπελ (το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο εθνικό στάδιο, όπως γράφτηκε πιο πάνω), ο Ματίας Ζίντελαρ και ο Καρλ Ράπαν, ο Μάριο Χάας και ο Γιούργκεν Μάχο, ο Αντρέας Ίβανσιτς και ο Αντρέας Όγκρις.