Ο Ρόλος της Μουσικής στη Διαφήμιση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένες διαφημίσεις μένουν εντυπωμένες στο μυαλό μας, ενώ κάποιες άλλες όχι; Γνωρίζετε γιατί μερικά διαφημιστικά σποτ γίνονται κλασικά, την ίδια στιγμή που άλλα δε γνωρίζουν την αναμενόμενη επιτυχία; Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ. Ανάμεσά τους, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η επιλογή του σωστού τραγουδιού που θα συνοδεύσει τη διαφήμιση.

Στην ψηφιακή εποχή, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μια ποιοτική διαφήμιση. Υπάρχουν πλέον όλα τα μέσα που εξασφαλίζουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος εύκολα να βρει λογισμικό, το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου υλικού. Χρώματα, γραφικά, εικόνες με κίνηση και πολλά ακόμη στοιχεία εύκολα δημιουργούνται. Ωστόσο, η επιλογή της μουσικής φαντάζει ζωτικής σημασίας για μία διαφήμιση. Αυτή μπορεί να προσελκύσει ή να απωθήσει τον τηλεθεατή ή τον ακροατή.

Η μουσική επένδυση λοιπόν είναι σημαντικό κομμάτι στην παραγωγή ενός διαφημιστικού σποτ. Όμως δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή της επιτυχίας. Για παράδειγμα, ορισμένες επιτυχημένες διαφημίσεις έχουν χρησιμοποιήσει διάσημα και αγαπημένα τραγούδια της ποπ ή της ροκ κουλτούρας. Άλλα πάλι διαφημιστικά σποτάκια έχουν συνθέσει τη δική τους μουσική. Τραγούδια γραμμένα από τους ειδικούς, με λέξεις που αποτυπώνουν το νόημα της διαφήμισης σε λίγες μόνο γραμμές.

Σε ορισμένες διαφημίσεις, η μουσική θυμίζει καρτούν και χαρακτηρίζεται ως παιδική. Σε άλλες πάλι η μουσική είναι αυθεντική και ξαφνιάζει ευχάριστα. Ορισμένες διαφημίσεις διαθέτουν μουσική που αξίζει βραβεία, ενώ κάποιες άλλες αρκούνται στη δύναμη του κιτς. Ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλει κάποιος να διαφημίσει, επιλέγεται η κατάλληλη μουσική επένδυση. Και όταν η επιλογή είναι εμπνευσμένη, τότε το αποτέλεσμα είναι απλά μαγευτικό και επιτυχημένο.

Αναρωτηθείτε για μια στιγμή πόσες φορές έχετε τραγουδήσει τη μουσική μιας διαφήμισης και θα συνειδητοποιήσετε αμέσως πόσο σημαντική είναι η μουσική διαφημιστικά, ως μέσο προβολής και προώθησης!