Η Ψηφιακή Πραγματικότητα Φέρνει Προβλήματα στα Παιδιά

Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Πολύ συχνά, μάλιστα, αυτό το κομμάτι διατηρείται αναλλοίωτο κατά την εφηβική ή και κατά την ενήλικη ζωή. Ωστόσο, είναι κάποιες φορές που φαίνεται πως χάνεται το μέτρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενασχόληση με το παιχνίδι μπορεί να αποβεί καταστροφική για το παιδί, τον έφηβο ή και τον ενήλικο. Ειδικότερα για τα παιδιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ψυχική διαταραχή την υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάτι τέτοιο σας φαίνεται υπερβολικό; Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική!

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, όταν τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες σε καθημερινή βάση με τα βιντεοπαιχνίδια, κινδυνεύουν από πραγματικό εθισμό. Είναι επομένως τα βιντεοπαιχνίδια ένα σύγχρονο και πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως ψηφιακή ηρωίνη. Είτε είναι μόνιμη είτε προσωρινή, είτε απευθύνεται σε παιχνίδια του διαδικτύου είτε σε άλλης μορφής παιχνίδια, αυτή η ψυχική διαταραχή είναι άκρως επικίνδυνη.

Αυτό που διαχωρίζει τον εθισμένο από οποιονδήποτε άλλο χρήστη είναι ο διαρκώς μειωμένος έλεγχος που διαθέτει. Παραδείγματος χάριν, ένας απλός παίχτης μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι όποτε ο ίδιος το θελήσει. Αντιθέτως, με τον εθισμό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος ο έλεγχος των ωρών που θα παίξει ο χρήστης. Αναφορικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου εθισμού, αυτά μοιάζουν κατά πολύ με αυτά που αντιμετωπίζει ένας χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Το φαινόμενο του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο εν γένει φαίνεται πως γιγαντώνεται. Κάθε χρόνο, στο Νοσοκομείο Παίδων και στην αντίστοιχη πτέρυγα δέχονται περισσότερες από 2.500 κλήσεις. Ένα νούμερο που σοκάρει μάλιστα είναι η ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρώτη φορά. Αυτό το νούμερο ανέρχεται μόλις στα 6,2 έτη.

Ακόμη και αν δεν είναι κάποιος σίγουρος για το φαινόμενο του ψηφιακού εθισμού παιδιών και εφήβων, καλό είναι να ζητά βοήθεια από τους ειδικούς. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και σοβαρά περιστατικά μπορεί να αντιμετωπιστούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.