Η Ελληνική Γλώσσα στην Ψηφιακή Τεχνολογία

Πώς φαντάζει το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στην εποχή του διαδικτύου; Είναι άραγε ασφαλής, ως μια γλώσσα που έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες χρόνια εντυπωσιακής ιστορίας; Ή μήπως πρόκειται για μια γλώσσα που απειλείται από την τεχνολογία; Δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν πως η ελληνική γλώσσα δε συμβαδίζει με τις εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσονται από το διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, απειλείται να χαθεί μέσα στην ψηφιακή τεχνολογία και να ξεχαστεί με τον καιρό.

Οι γλώσσες της Ισλανδίας, της Μάλτας, της Λιθουανίας και της Λετονίας φαίνεται πως βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση από την Ελλάδα. Δε διαθέτουν καμία υποστήριξη στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή αφανισμού. Τα ελληνικά ως γλώσσα ακολουθούν λίγο αργότερα, με λίγη υποστήριξη. Βρίσκονται μάλιστα στο ίδιο σημείο με τις γλώσσες που μιλούν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Υπάρχει βέβαια στον αντίποδα μια γλώσσα, η οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί καθόλου ως προς τη βιωσιμότητά της στο διαδίκτυο. Αυτή η γλώσσα δεν είναι άλλη, παρά τα αγγλικά. Φυσικά και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, καθώς ολόκληρο το διαδίκτυο κατακλύζεται από την αγγλική γλώσσα. Ως εκ τούτου, το μέλλον της έχει εξασφαλιστεί. Αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες γλωσσικές δυνάμεις της Ευρώπης (στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία) έχουν μέτρια υποστήριξη. Αυτό συμβαίνει ότι βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη θέση από την Ελλάδα.

Σα λύση προτείνεται φυσικά η ενίσχυση των λιγότερο δυνατών γλωσσών με βασικές τεχνολογίες. Το αποτέλεσμα θα τις καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικές και θα σταματήσει τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον αυτών των γλωσσών. Είναι φυσικά δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πλουσιότερες γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αφανισμός της λοιπόν θα αποτελέσει πλήγμα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Πρέπει επομένως να ενισχυθεί στην ψηφιακή εποχή, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της στο χρόνο.