Η Διαφήμιση Μέσα στην Ιστορία

Είναι αλήθεια πως η διαφήμιση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία. Από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα, οι εταιρείες διαφήμισης έχουν καθιερωθεί στο χώρο και προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες προβολής και προώθησης. Πόσοι όμως γνωρίζουν πότε ξεκίνησε η διαφήμιση; Ποια ήταν άραγε η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση στην Ιστορία και ποιος ο αντίκτυπός της στην ανθρωπότητα;

Το 1941 λοιπόν, μια εταιρεία ρολογιών σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση και συγκεκριμένα έναν αγώνα μπέιζμπολ για την προβολή της. Η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν ήταν κανονικό σποτάκι, καθώς δε γυρίστηκε με κάμερα. Χρησιμοποιήθηκε μια εικόνα και επενδύθηκε με ήχο, με το αποτέλεσμα να διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Ο αντίκτυπος, ωστόσο, υπήρξε μεγάλος. Πολλοί ήθελαν να μιμηθούν αυτή τη διαφήμιση και έτσι ξεκίνησε η ανοδική πορεία αυτού του κλάδου.

Μέχρι να φτάσουμε στην ψηφιακή εποχή και τη σύγχρονη διαφήμιση, η τέχνη αυτή πέρασε από πολλά στάδια. Σίγουρα αν έπρεπε να ξεχωρίσει μία παγκόσμια δύναμη στο χώρο της διαφήμισης, αυτή θα ήταν η Αμερική και συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στις ΗΠΑ γεννήθηκε η ιδέα της προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες και πιο διάσημες εταιρείες διαφήμισης στον κόσμο. Από τσιγάρα μέχρι καλλυντικά και από ρούχα μέχρι πολυτελή αυτοκίνητα, οι διαφημίσεις σιγά σιγά γίνονταν καλύτερες και προσέλκυαν περισσότερους καταναλωτές.

Φυσικά, πλέον στη σύγχρονη εποχή οι τηλεοπτικές διαφημίσεις τείνουν να αντικατασταθούν από τις διαδικτυακές. Το ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με την ψηφιακή εικόνα να είναι πια γεγονός. Ως εκ τούτου, οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο ολοένα και αυξάνονται. Ο αντίκτυπός τους είναι τρομακτικός, καθώς όλοι σχεδόν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Οι μοντέρνες διαφημίσεις είναι ρεαλιστικές και στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, την ηλικία και το φύλο τους. Είναι βασισμένες στην εμπειρία και προσφέρουν εκπληκτικά πλεονεκτήματα στις προβαλλόμενες επιχειρήσεις. Ζήτω λοιπόν ο κόσμος της διαφήμισης και η μαγεία που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας!